STÄDSCHEMA KÖK

STÄDSCHEMA FÖR KÖKET

Köket är ett rum som kräver stor noggrannhet när man städar. Att det blir riktigt rent här är viktigt eftersom vi hanterar livsmedel och lagar mat här. Ohygieniska bänkar eller ingrodd smuts bakom spisen kan leda till att bakterier får fäste eller till och med att köket drar till sig skadedjur. Att städa ordentligt i köket är därför A och O för att vi ska hålla oss friska och slippa andra typer av problem i bostaden.

För att rengöra köket effektivt räcker det långt med vatten, såpa, mikrofiberdukar och möjligen någon form av skrubbsvamp.

Städpunkter varje vecka

  • Börja med att torka av dörrar på köksskåp, kyl och frys med en mikrofibertrasa och lite ljummet vatten för att få bort fläckar och smuts.
  • Torka av öppna ytor som ovanpå skåp, lister och bänkar med en torr mikrofibertrasa och eftertorka bänkar med ljummet vatten och såpa om de har matrester eller fettfläckar.
  • Rengör diskbänk och spis med såplösning. Kom även ihåg stänkskyddet ovanför.
  • Töm sopkorgar.
  • Byt kökshanddukar, disktrasor och diskborste om den är sliten.
  • Dammsug golvet.
  • Våttorka golvet.

Storstädning av kök

En till två gånger per år bör du storstäda i köket. Då kan du lägga till följande moment till den ordinarie städningen:

  • Rengör köksfläkten genom att ta ur och diska eller byta filter.
  • Rengör ugnen invändigt och diska plåtar och galler.
  • Plocka ur skåpen för att dammtorka och rengöra hyllor.
  • Töm lådor och rengör dem ordentligt invändigt.
  • Dra ut spis, kyl och frys för att rengöra utrymmet bakom.
  • Vid behov, öppna vattenlåset under diskbänken för att rensa från rester och fett.
  • Olja in träytor som skärbrädor och bänkskivor för att ge dem längre hållbarhet och göra dem smutsavvisande.