Enkla tips för att städa giftfritt

Med några enkla tips för att städa giftfritt så slipper du använda en massa starka, dyra rengöringsmedel fulla av kemikalier. Det går att få rent och fräscht i hemmet utan att använda en massa gifter och det är oss alla till gagn. Vi måste tänka både på vår egen hälsa och på hela vår miljö. Städa på ett renare sätt!

För många så handlar städning om starka produkter. De ska gärna vara färgglada, de ska lukta starkt - och fräscht - och de ska ha en målande beskrivning om hur pass effektiva mot smuts de är. Endast genom att använda dessa produkter kan man få riktigt, riktigt rent i hemmet. Verkligheten ser emellertid helt annorlunda ut.

Det går nämligen dels att få rent i hemmet genom att använda sig av andra metoder och dels så gör man ofta bäst i att rensa ur städskåpet från produkter liknande de vi ovan beskrev. Troligt är nämligen att dessa innehåller en massa gifter och att de - på sikt - är skadliga både för dig, din familj och, i det långa loppet, för oss alla. Gifter och starka kemikalier som försvinner ut i vår natur är ett gigantiskt problem som kan förstöra vilket ekosystem som helst. Varje gång du städar så kan du indirekt bidra till en sämre miljö. Visst, du får ett rent hem - men till vilket pris?

Hand i rosa gummihandske torkar av vattenkran

Välj miljömärkta produkter

Det går att städa giftfritt och det krävs heller ingen större ansträngning för att göra så. Det som krävs är att du ställer dig i affären och sorterar ut bland de produkter som finns på städavdelningen. Det du ska hålla utkik efter är två stycken olika märkningar. Dels så har du Svanen och dels så har du märkningen Bra Miljöval. Båda dessa garantera att produkten håller god miljökvalitet vilket konkret innebär att den inte åsamkar vår natur någon skada. Svårare än så är det inte och en fråga som givetvis kommer upp handlar om A) hur kan miljöfarliga produkter fortfarande säljas och B) hur kan någon köpa dessa?

Tyvärr är det så att den fria konkurrensen ger alla tillåtelse att finnas på en marknad. Man kan inte kräva att något plockas bort ur sortimentet: Däremot så kan man se att varje köp av exempelvis en Svanenmärkt produkt sätter press på handlaren. Ju fler som köper miljömärkta produkter, desto större blir också försäljningen av dessa och på sikt så kan varje köp bidra till att giftiga produkter fasas ut - utan att något oegentligt skett.

På den andra frågan handlar det mest om okunskap och - tyvärr - priset. Vissa miljömärkta produkter är dyrare; men här handlar det inte om många kronor och det handlar definitivt om en kostnad som är värd att ta - med hela vår jord i åtanke.

Så städar du miljövänligt

Ett tips som verkligen gör mirakel i hemmet handlar om att återgå till såpa. Vanlig såpa är tyvärr lite bortglömt, men frågar du mamma, mormor eller någon annan äldre släkting så är det i stort sett det enda medel de rekommenderar. Med all rätt också: såpa är effektivt mot all typ av smuts, det är skonsamt mot de flesta ytor och det är hälsosamt för dig att andas in. Dessutom så framställs såpa av animaliskt fett, vilket gör det miljövänligt.

Även ättika och vinäger ska nämnas i sammanhanget. Fungerar ingenting annat - prova med ättika. Det är en devis som verkligen gäller och oavsett om det handlar om att få bort mögel från duschen, kalkavlagringar i toaletten eller om att lösa upp en propp i handfatet så kan ättika fungera som en lösning. Se till att blanda ättika och vatten i en sprayflaska och du har ett ytterst effektivt rengöringsmedel att använda i hemmet. Detta till en synnerligen blygsam kostnad dessutom.

24 Sep 2019