Fuska inte med er trappstädning

Trivseln i en fastighet hör ihop med städningen och underhållet av de gemensamma ytorna. Om allt sköts på det sätt man har rätt att kräva så minskar risken för missnöje, irritation och konflikter - om allt sköts på ett sämre sätt: då kan konflikter och bråk blossa upp. Trappstädning är viktigt.

Det finns vissa saker som man tar för givna. Saker som inte riktigt syns då de utförs, men där det tydligt märks om det uteblir. Trappstädning är ett typiskt exempel på detta. Om man har regelbunden trappstädning i en fastighet så syns detta i form av rena väggar, ett fräscht golv, avtorkade väggar och tvättade mattor. Det syns - men inte på det där extrema sättet som andra städningar gör, exempelvis en fönsterputsning.

Om trappstädning däremot, av någon anledning, uteblir en vecka så kommer detta att synas. Dagligen går de boende in i trapphuset med smutsiga fötter. Någon kanske drar in sin cykel medan en annan tar in barnvagnen eller rollatoren. Det skapar en yta som snabbt blir väldigt smutsig. Rent allmänt så har smuts och orena ytor en tendens att skapa irritation hos många.

Det är därför inte ovanligt att se att just utebliven trappstädning kan bidra till en sämre grannsämja. Plötsligt så börjar folk klaga på att person A inte torkat av sina skor ordentligt, man börjar kräva att cykeln ska ställas utanför och det kommer upp lappar som gör gällande att barnvagnar - under inga som helst omständigheter - får tas med in i trapphuset. Så snabbt kan det eskalera i en fastighet - vi delar på ytor och utrymmen, men vi har samtidigt våra egna krav på renlighet, på rutiner och på hur saker och ting ska skötas.

Först när saker uteblir eller slutar att fungera så kan våra olikheter synas och det är, milt uttryckt, sällan några positiva sidor som visas. Trappstädning - utebliven sådan - är en tickande bomb som riskerar att brisera på samma kraftfulla sätt som fallet är i många av landets tvättstugor.

Utöka trappstädning - få bättre grannsämja

Oavsett om man är medlem i en BRF eller om man hyr en bostad av en fastighetsägare så vill man tjäna pengar. Man vill strypa sina utgifter och genom detta spara in pengar. Fastighetsägare - i synnerhet - snålar ofta in på detaljer likt trappstädning. Det borde snarare vara tvärtom.

Utökad trappstädning leder dels till minskade konflikter och bättre grannsämja. Dels så ökar det också värdet på fastigheten. Detta sett till att trappstädning dels handlar om ett underhåll som ger allt material en längre livslängd - men dels också om att intrycket av boendet blir betydligt bättre. I samband med att man flyttar in så tar man också med allt i beräkningen.

Trappstädning ger ett bättre intryck

Vad är det första man möter i en fastighet? Trapphuset. Ser den fräsch ut så går man in i bostaden med en positiv känsla i kroppen. Om trapphuset är smutsigt, skitigt och belamrat med en massa prylar så kommer man att känna en mer negativ känsla inombords.

Detta kan även appliceras till en BRF och vid en försäljning av en bostad av den enskilde individen. En köpare köper inte bara bostaden - han köper hela intrycket av området, fastigheten, gården och de eventuella grönområden som finns. Det ligger således i allas intresse att ha regelbunden trappstädning. En sådan kan öka attraktionskraften och leda till högre slutpriser för bostäder i bostadsrättsföreningar. Vi tipsar att läsa mer om trappstädning på denna webbsida: https://www.stockholmtrappstädning.se

20 May 2020