Hemstädning ger en lugnare vardag

Har du problem med att hinna med allt? Många idag lever mer aktiva liv än vad man gjorde förr. I en familj så jobbar de båda vuxna heltid, barnen går i skola och utöver detta så har samtliga egna intressen som måste få näring. Vi tränar, träffar vänner och vi ska hinna med att handla, laga mat, skjutsa, städa, tvätta och så vidare. Dessutom ska man ta sig till- och från jobbet också. Omöjliga ekvationer i många fall och där måste någonting prioriteras bort. Eller? Många idag har insett fördelarna med professionell hemstädning.

Professionell hemstädning handlar om att lösa ett abonnemang hos en städfirma som kommer på överenskomna dagar och tider och som städar det man beslutat om. Det är det huvudsakliga upplägget och även det som ger bäst pris. Ju längre man binder upp sig - desto förmånligare blir priset. Hemstädning kan emellertid också handla om rena punktinsatser och där man anlitar en städfirma för enstaka jobb. Vi ska dock titta närmare på abonnemangsformen och vilka fördelar som finns med det upplägget.

Många väljer hemstädning för att hinna med annat

Det som visat sig är att många familjer inte primärt använder professionell hemstädning för att få ett rent hem - det är en stor bonus - utan mest för att kunna köpa sig tid. Det tar lång tid att städa, det skapar irritation och frustration; tiden man lägger ner tar tid av någonting annat. Det kan innebära en missad träning, missad tid på jobbet, missat umgänge med vänner.

Oavsett vilket så kan man genom professionell hemstädning både äta kakan och ha den kvar. Att hemmet blir skinande rent är en bonus i sammanhanget. Man köper sig fri från stress och man kan fokusera på det man gillar att göra. Det är värt att betala för och det är många svenska familjer som väljer denna lösning i dagsläget.

Hemstädning med Rut-avdraget

Det som verkligen, så att säga, öppnade slussarna för hemstädning var införandet av Rut-avdraget. Idag kan man anlita en städfirma och bara betala halva kostnaden för arbetet. Resten täcks av Rut. Taket ligger på 50.000 kronor/år och person och all administration och kontakt med Skatteverket sköts av den städfirma man anlitar.

Inom Rut-avdragets ramar kan man sedan även välja att få tvätten omhändertagen och exempelvis få fönstren tvättade och rengjorda. Kort sagt: allt som räknas som hushållsnära går också att använda Rut-avdraget för. Vilket också många gör. Hemstädning kan utökas och andra tjänster kan inkluderas. Det förutsätter emellertid rätt städföretag och just flexibilitet och kundmedvetenhet är nycklar att basera sitt val på.

Så hittar du rätt företag för hemstädning

Det är viktigt att hitta en partner som förstår dina behov gällande städning - och som därmed också kan anpassa sig efter dessa ifall du har nya önskemål. Flexibla städföretag sätter kunden i första rummet och anpassar servicen efter önskemål, krav och behov. För att detta ska ske krävs en god kommunikation där du hela tiden informerar om vad som ska städas och utföras. Se över detta innan!

Säkerheten är också en självklar detalj att titta närmare på. En okänd person ska städa inne i din bostad - det kräver förtroende och tillit. En viktig detalj i att bygga upp en trygg relation är att företaget erbjuder städning av samma person. Det är ett krav du har rätt att ställa. Om personen blir sjuk så ska du informeras och kunna ta ställning till detta: vill du ha hemstädning utförd av någon annan eller ska den utgå just den veckan. Inom säkerhet finns även viktiga detaljer som nyckelhantering och eventuella frågor om larm. Ingenting får läcka till tredje part.

Ett avslutande tips gäller uppsägning av abonnemanget. Se till att du inte fastnar med en tjänst och ett företag du är missnöjd med. Läs avtalet innan du skriver under. Uppsägningstiden ska vara rimlig!

4 May 2020