Hur viktigt är det att städa egentligen?

Att tvätta händerna med tvål och vatten eller att ta dagliga duschar är två ganska så nya påfund. Förr i tiden trodde man det var farligt att skrubba sig för mycket. Vad stämmer egentligen?

För de flesta av oss är det naturligt att börja dagen med tandborstning och en dusch. Somliga är väldigt noga med vilket märke av schampo, duschtvål och after shave de använder. Andra tycker att det räcker med tvål och vatten. Om du inte duschar innan jobbet eller skolan så gör du det sannolikt när du kommer hem. Statistiken säger att sju av tio män duschar dagligen, medan kvinnor duschar något mer sällan; 57% av världens damer ställer sig under vattenstrålar varje dag, och mexikanerna är flitigast.

Ansågs syndigt och farligt

Länge var den personliga hygienen en klassfråga. De som hade möjlighet och råd gick till badhus. Redan under antiken var detta ett faktum. Att träffas och gärna också umgås ganska intimt gjorde att det engelska uttrycket stew house - ånghus - fick en annan betydelse under 1400-talet. Det var lite syndigt att gå dit helt enkelt. Så om du hört talas om bastuklubbar är de inte ett nytt påfund. Men, där hölls också möten och gjordes viktiga affärer. På 1500-talet började läkare vittna om att sjukdomar spreds på dessa platser och man trodde först att själva vattnet var orsaken. Många hade ingen aning om varför det var viktigt att sköta sin hygien, hålla hemmet rent eller att det hade betydelse för hälsan. I vår tid har vi ett enormt fokus på såväl kontorsstädning på jobbet som att det glänser där vi bor. Helst vill vi inte se några dammkorn så långt ögat når.

Hygien hemma och på jobbet

Lika självklart som vi nu uppfattar dagliga duschar, lika självklart har vi krav på att det är rent runt omkring oss i andra miljöer. Vem skulle stå ut med att barnens förskola var smutsig och luktade illa? Att behöva kolla varje säte på bussen eller tunnelbanan innan man sätter sig? De flesta av oss spenderar många timmar per dag på en arbetsplats. Där ska toaletterna vara fräscha, datorer och skärmar dammade och golven blanka. Dagens lokalvårdare är ofta välutbildade och använder miljövänliga rengöringsmedel. Om du har synpunkter på kvaliteten för luften på kontoret eller nivån på städningen är det viktigt att ta en diskussion med den som är ansvarig. Det kan ha betydelse för både hälsa och arbetsinsats.

7 Jul 2020