Skolstädning och medmänsklighet i Stockholm

Personal som sköter skolstädning i Stockholm kan mer än att bara hålla rent. De är en ofta bortglömd resurs för barnen också – och ser sånt som andra inte gör.

Emil trivdes inte riktigt i skolan han gick i, i en förort till Stockholm. Han hade svårt att hitta kompisar och gick oftast för sig själv på rasterna. Själva skolarbetet hade han egentligen inte några direkta problem med, åtminstone inte om det rådde någorlunda lugn och ro i klassrummet. Men tiden mellan lektionerna kunde kännas som en pina.

Idag var det regnigt ute och eleverna hade fått lov att stanna inne i uppehållsrummet på rasterna. Emil hade hittat en avskild vrå där han satt utom synhåll för alla andra. Men plötsligt var det någon som sa något till honom – en vuxen. Han tittade upp och mötte ett par snälla ögon.

Emil fick hjälpa till med skolstädningen

Det var kvinnan som skötte deras skolstädning. “Hej, jag heter Marita”, sa hon. “Jag undrar om du kanske skulle kunna hjälpa mig med en sak. Jag ska städa i klassrummen där det inte är lektioner just nu. Problemet är att jag börjar få ont i ryggen, så jag undrar om du kunde hjälpa mig att tömma papperskorgarna i sopsäcken på vagnen?”

Emil sken upp. Det var någon som såg honom, någon som ville ha hans hjälp. Självklart ställde han upp och hjälpte Marita. Medan de arbetade så småpratade de om allt möjligt. Sedan ringde klockan och det var dags för Emil att gå till klassrummet igen. “Du får gärna fortsätta att hjälpa mig i morgon också”, ropade Marita efter honom. “Det är så trevligt med lite sällskap.” Tveka inte på att få din skola städad av detta städföretag: skolstädningstockholm.se

2 Oct 2022