Vad ingår i tjänsten hemstädning?

Funderar du på hemstädning? Med RUT-avdrag finns nya möjligheter. Men vad ingår i tjänsten, och vad ingår inte? Här finns info om vad du kan förvänta dig.

Idag finns det ett stort antal företag som erbjuder tjänsten hemstädning. Enkelt förklarat innebär det att man kommer överens med ett städföretag att en person kommer till ditt hem ett bestämt antal gånger per vecka, månad eller rentav år, för att städa. Vi är dock olika som personer och alla är inte helt inne på samma linje när det gäller vad som kan tänkas ingå i en hemstädning. Det som för de flesta borde vara självklart är nog dammsugning, moppning av golv och torkning av ytor samt städning av badrum med rengöring av porslinet och avtorkning av ytor i kök. Här finns ändå ett stort utrymme för personliga tolkningar och det finns också utrymme för dina önskningar och krav. Om man vill att städning ska utföras på speciella sätt för att få ett specifikt resultat, och kanske även önskar hjälp med tvätt eller strykning så går det att avtala även om den saken med företaget om de godkänner detta.

Vad räknas som en vanlig hemstädning?

Vad som räknas in i en normal hemstädning kan variera från företag till företag. De allra flesta tar dock med följande moment:

  • Dammsugning av golv, mattor och stoppade möbler.
  • Moppning av golv.
  • Avtorkning av ytor som dörrhandtag och fönsterbrädor.
  • Rengöring av köksytor, insidan av sopskåp och micro.
  • Rengöring av badkar, handfat och toalett.
  • Avtorkning av fläckar på väggar, kakel och speglar.

Det allra bästa är faktiskt att man, efter att du har fått svar från ett intressant städföretag, träffas i bostaden och går igenom vad ni förväntar er. Då kan firman se hemmet och göra en bättre bedömning och ni kan jämka ihop förväntningar, krav och vad företaget kan erbjuda. 

I hemstädning brukar inte ugnsrengöring eller fönstertvätt ingå, utan sådant får beställas separat. Det går också att avtala om att en riktig storstädning ska ske en eller två gånger per år.

Vad du kan spara till en storstädning

Om du inte har tid, ork eller möjlighet att ordna en årlig storstädning eller två brukar städföretag erbjuda även denna tjänst. Du kan avtala om exempelvis fönstertvätt. Du kan få en riktig storrengöring gjord med överenskommelse om åtgärder som inte ingår i hemstädningen. 

Det viktigaste är att du och städföretaget gått igenom allt, blivit överens om uppgifter, kostnader och behörigheter och därefter skrivit ner allt detta i det kontrakt som ni bör upprätta. Att anlita ett seriöst företag med utbildad personal är en självklarhet och ni kan sedan glädja er åt ett riktigt rent hem utan adderad stress för egen del. Här kan du hitta mer info om hemstädningen: https://www.hemstädningsollentuna.com

15 Jan 2020